Beogradska Zima

Menu

Представа Исидоре Бјелице „Шта остаје после заноса?“

  • January 31, 2020
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ), а  у оквиру манифестације Београдска зима, најављује за све љубитеље позоришне уметности представу Исидоре Бјелице “Шта остаје после заноса?” која ће се одржати у Установи културе Вук Караџић 12. и 13. фебруара 2020., од 20 часова.

Карте за ову представу су бесплатне и  могу се преузети на благајни Установе културе Вук Караџић од 1. фебруара 2020. године. Додатне информације можете добити на сајту установе https://ukvuk.org.rs/sta-ostaje-posle-zanosa/

Нова представа Исидоре Бјелице инспирисана је животом краљице Наталије Обреновић о којој наша позната списатељица  писала у својој бест селер књизи са преко педесет издања Краљице Сербске.

Модерна режија и драматургија по којој је Бјелица позната кроз своје награђиване и хит представе овде је добила посебну јачину уз бриљантну глуму Јелице Брестовац која на невероватан начин дочарава колико је прича о краљици Наталији Обреновић заправо прича о свакој жени. 

Представа није само историјска истина о једној жени она је де факто радионица љубави у драмској форми, она је учење како да издржимо оно што је неиздрживо и како да се изборимо и са најтежим тренуцима и изађемо јачи. У тананој антиномији туге и смеха, где се смењују сузе и смех као и у животу испричана је најузбудљивија прича европске историје. Шта остаје после заноса није само историјска прича о најчуванијим тајнама наше историје, то је прича у којој ће се препознати свака жена која је доживела превару, издају, разочарање или борбу за дете. 

 Једна од најчуванијих тајни и скривених биографија је управо она о Краљици Наталији – нема те жене која кроз њене заносе, скрхане илузије, издаје, смех и сузе не може препознати себе и своје животне заблуде и ломове.

Чињеница да ова представа изазива толико одушевљење, смех и сузе ма где је Јелица Брестовац играла, широм Србије и света, говори колико је заправо ова интимна исповест актуелна, а колико се страдања жене нису променила. Оно што је чини посебном је што не нуди само тајне и шокантну историјску фактографију већ и излаз из свих тих тегоба које једну жену снађу на путу од тренутка када маштају о срећи до суочавања са свим аспектима емотивне и социјалне репресије коју једна жена може да доживи посебно на брдовитом и суровом Балкану.

en_GB
en_SR en_GB